Kleuterlab

Onderzoekend leren en spelenderwijs verrijken

Onderzoekend leren is een prachtig middel om kinderen te laten ontdekken, te leren van vallen en opstaan en op eigen tempo te laten ontwikkelen. Lekker actief, vanuit spel! Maar hoe creëer je zelf makkelijk een onderwijssituatie waarin dit nagenoeg vanzelfsprekend plaatsvindt? En nog belangrijker? Hoe ziet jouw rol als leerkracht eruit?

Gratis webinar

Wil je kennismaken met KleuterLab? Volg dan gratis ons informatieve webinar.

Herken je dit?

  • Je wil kleuters uitdagen vanuit spel en onderzoek.
  • Je wil de betrokkenheid bij spel vergroten.
  • Je wil aan de slag met boeiende onderwerpen en eigenaarschap vergroten.
  • Je wil onderzoekend leren begeleiden vanuit diepere denkvragen.

Met KleuterLab leer je om onderzoekend leren in te zetten als basis van je kleuteronderwijs. Samen met de klas ga je op onderzoek, voer je verdiepende dialogen en bouw je samen thema’s op. Een enorme impuls voor de betrokkenheid in je klas. Thema’s worden zintuigelijk verkend, zodat nieuwe kennis en ervaringen zich kunnen ankeren. En kinderen kunnen uitgedaagd worden met toffe ontwerpuitdagingen. Jij leert dit proces te begeleiden. Relaxt, want de kinderen gaan aan het werk!

KleuterLab biedt materialen en trainingen om kleuteronderwijs weer te maken zoals het zou moeten zijn. Veel spel, veel ruimte voor ontdekken en onderzoeken, samen thema’s opbouwen, samen de spelhoek ontwerpen en uitvindingen bedenken. De wereld verkennen met al je zintuigen, vanuit verwondering en nieuwsgierigheid.

Gratis demokaarten

Benieuwd naar de inhoud van onze toolkit? Download dan hier enkele kaarten gratis en laat ons weten wat je ervan vindt.

KleuterLab Toolkit

In de toolkit KleuterLab zitten 50 thematische onderzoekskaarten, waarbij problemen verhalenderwijs aangeboden worden. Problemen waar kinderen hun tanden in willen zetten en oplossingen voor willen zoeken. Als echte uitvinders!

Kinderen leren stapsgewijs te onderzoeken en ontwerpen en leerkrachten krijgen per onderzoeksfase praktische tips bij het stellen van ‘diepere denkvragen’ om het onderzoeksproces te stimuleren en te verdiepen. Iedere kaart heeft eigen vragen die je kunt stellen tijdens spel en onderzoek. Zo kun je oefenen in je eigen begeleidingsvaardigheden.

Met de 50 onderzoekskaarten kun je ruim 2 jaar aan de slag!

KleuterLab Producten

Wij hebben een toffe KleuterLab toolkit met 50 onderzoekskaarten. Boordevol diepere denkvragen, zodat jij dit spel kunt begeleiden. Pas op: je groep gaat nooit meer zonder willen!
De handige Professorkaarten zijn fantastisch om alle vaardigheden in tussenstappen te visualiseren en te oefenen. En de materialenposters zijn een must in iedere onderzoeksklas.

Trainingen

Wil je meer? Wij bieden trainingen KleuterLab voor groep 1 en 2 leerkrachten door het hele land aan. Studiedagen, teamtrainingen en open trainingen zijn onderdeel van ons aanbod.

Wil jij je samen met je team of geïnteresseerde collega’s verdiepen in KleuterLab? Bekijk dan snel ons trainingsaanbod.