KleuterLab

Onderzoekend leren en spelenderwijs verrijken
in groep 1, 2 én 3

Wil je in de groep thematisch spelen combineren met onderzoekend leren? En wil je kinderen spelenderwijs uitdagen met ontwerpuitdagingen? Dan zit je bij KleuterLab meer dan goed. KleuterLab biedt materialen en trainingen om kleuteronderwijs weer te maken zoals het zou moeten zijn: veel spel, veel ruimte voor ontdekken en onderzoeken, samen thema’s opbouwen en de wereld verkennen. Binnen en buiten!

KleuterLab producten

Wij hebben een toffe toolkit met 50 onderzoekskaarten met diepere denkvragen, zodat jij dit spel kunt begeleiden. Pas op: je groep gaat nooit meer zonder willen! De Professorkaarten zijn fantastisch om alle tussenstappen van onderzoekend leren samen te leren ontwikkelen. De spiekbrieven uit het Setje Diepere Denkvragen steek je in je broekzak, zodat je nooit verlegen zit om begeleidingsvragen.

KleuterLab trainingen:

KleuterLab is meer dan een toolkit. In onze trainingen leer je hoe je spelend leren en onderzoekend leren thematisch kunt uitrollen in je groep. Je verdiept je in de verschillende fasen van onderzoek en leert deze te organiseren en begeleiden. Je leert hoe je kinderen spelenderwijs uit kunt dagen in spel, bereidt thema’s voor en krijgt veel inspiratie en praktijkoefeningen, zodat je direct thematisch aan de slag kunt. Heel activerend, super leuk en lekker praktisch!

Wil je graag een training volgen van KleuterLab? Dat kan! We hebben verschillende soorten trainingen:

De toolkit KleuterLab

Spel, avontuur, contextleren…we onderstrepen allemaal het belang hiervan. Onderzoekend leren is een prachtig middel om kinderen te laten ontdekken, te leren van vallen en opstaan en op eigen tempo te laten ontwikkelen… lekker actief, vanuit spel!

Maar hoe creëer je zelf makkelijk een onderwijssituatie waarin dit nagenoeg vanzelfsprekend plaatsvindt? En nog belangrijker? Hoe ziet jouw rol als leerkracht eruit? Hoe beweeg jij je door dit levendige verhaal? Zit je, loop je, kijk je, praat je of stel je alleen maar vragen?

Om je te helpen bij het zoeken naar al deze antwoorden is de toolkit KleuterLab ontwikkeld.

Wat zit er in de toolkit KleuterLab?

Deze toolkit bevat 50 thematische onderzoekskaarten, waarbij problemen verhalenderwijs aangeboden worden. Problemen waar kinderen hun tanden in willen zetten en oplossingen voor willen zoeken. Als echte uitvinders!

Kinderen leren stapsgewijs te onderzoeken en ontwerpen en leerkrachten krijgen per onderzoeksfase praktische tips bij het stellen van ‘diepere denkvragen’ om het onderzoeksproces te stimuleren en te verdiepen. Iedere kaart heeft eigen vragen die je kunt stellen tijdens spel en onderzoek. Zo kun je oefenen in je eigen begeleidingsvaardigheden.

Als leerkracht richt je je vooral op autonomie, stimuleer je vaardigheden binnen het spel, onderzoekend- en leren leren. En bied je ruimte voor de eigen voorkeuren en inbreng van de kinderen.

Download hier gratis KleuterLab demo kaarten

Van consumeren naar activeren

 • Zoek je uitdagende projecten voor kleuters?
 • Uitdagingen die binnen je thema’s passen?
 • Verhalende problemen die zomaar je klas in rollen?
 • Problemen die kinderen motiveren en activeren?
 • Gewoon, spelenderwijs, zowel binnen als buiten?
 • Kennismaken met onderzoekend leren?
 • Je vaardigheden als coachende leerkracht verder ontwikkelen?
 • Geloof je dat je kinderen activeert als je vaker op je handen gaat zitten en diepere denkvragen stelt?
 • Wil je vaardigheden van kleuters spelenderwijs ontwikkelen op het gebied van onderzoekend leren en executieve functies?
  Dan ben je aan het goede adres!
  Bekijk dan vooral onze producten en trainingen.

KleuterLab in groep 3

Ja natuurlijk! Ook al vinden de kinderen de titel een tikkeltje kleinerend (…) KleuterLab is bij uitstek een fantastisch verrijkingsmiddel in groep 3. Ook daar is nog behoefte aan spel, onderzoek en avontuur.

Veel groepen gingen je voor en zetten KleuterLab en deze ‘way of education’ in in hun groep tijdens spelend leren. Het verrijkt spel en is een perfecte basis om executieve functies te stimuleren en begeleiden.

KleuterLab is meer…!

KleuterLab is meer dan een productlijn. Het is een onderwijsvorm waarin het jonge kind centraal staat. Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem vooral contact met ons op: info@hetkleineavontuur.nl

Een ‘anti-prik’-pak voor de prins van Doornroosje