KleuterLab

Onderzoekend leren en spelenderwijs verrijken
in groep 1, 2 én 3

Download hier gratis KleuterLab demokaarten

Spel, avontuur, contextleren…we onderstrepen allemaal het belang hiervan. Onderzoekend leren is een prachtig middel om kinderen te laten ontdekken, te leren van vallen en opstaan en op eigen tempo te laten ontwikkelen… lekker actief, vanuit spel!

Maar hoe creëer je zelf makkelijk een onderwijssituatie waarin dit nagenoeg vanzelfsprekend plaatsvindt? En nog belangrijker? Hoe ziet jouw rol als leerkracht eruit? Hoe beweeg jij je door dit levendige verhaal? Zit je, loop je, kijk je, praat je of stel je alleen maar vragen?

Om je te helpen bij het zoeken naar al deze antwoorden is de toolkit KleuterLab ontwikkeld.

Thema Kunst:
Verf maken voor Rembrandt

De toolkit KleuterLab (voor groep 1, 2 én 3)

Deze toolkit bevat 50 thematische onderzoekskaarten, waarbij problemen verhalenderwijs aangeboden worden. Problemen waar kinderen hun tanden in willen zetten en oplossingen voor willen zoeken.

Leerkrachten krijgen per onderzoeksfase praktische tips bij het stellen van ‘diepere denkvragen’ om het onderzoeksproces te stimuleren en te verdiepen. De leerkracht richt zich vooral op autonomie, stimuleert vaardigheden binnen het spel en biedt ruimte voor eigen voorkeuren.

Van consumeren naar activeren!

  • Zoek je uitdagende projecten voor kleuters?
  • Uitdagingen die binnen je thema’s passen?
  • Verhalende problemen die zomaar je klas in rollen?
  • Problemen die kinderen motiveren en activeren?
  • Gewoon, spelenderwijs, zowel binnen als buiten?
KleuterLab Toolkit
Toolkit KleuterLab
KleuterLab Toolkit
Gratis download demokaarten KleuterLab

Mooi!
En wil je daarnaast:

  • Kennismaken met onderzoekend leren?
  • Je vaardigheden als coachende leerkracht verder ontwikkelen?
  • Geloof je dat je kinderen activeert als je vaker op je handen gaat zitten en diepere denkvragen stelt?
  • Wil je vaardigheden van kleuters spelenderwijs ontwikkelen op het gebied van onderzoekend leren en executieve functies?

Dan ben je aan het goede adres!
Wij bieden inspirerende en praktische workshops, teamtrainingen en de toolkit KleuterLab, zodat je direct aan de slag kunt gaan met onderzoekend leren.

Wil je meer weten? Kom dan in actie. Ga op ontdekkingstocht op deze website of neem contact met ons op:

Een ‘anti-prik’-pak voor de prins van Doornroosje

Workshops en trainingen

Teamtraining KleuterLab in groep 1, 2 en eventueel groep 3
Wil je met je team meer onderzoekend aan de slag in de onderbouw? Wil je kritisch naar je visie kijken en kinderen meer spelenderwijs uitdagen in ontdekhoeken en vanuit diepere denkvragen? Wil je samen thema’s voorbereiden en ruimte bieden aan eigenaarschap en het creatief denken van het jonge kind? Neem dan vooral contact met ons op.
Een schooljaar lang trainen we je team op locatie met gave oefeningen, onderwijsgesprekken, vanuit een praktische aanpak.

Basistraining KleuterLab
Wil je gaan werken of werk je al met KleuterLab? Dan is een basistraining van 1 dagdeel iets voor jullie. We inspireren, geven praktische tips en beantwoorden jullie vragen, zodat jullie snel aan de slag kunnen met onderzoekend leren in groep 1 t/m 3.
Een super leuke en korte impuls voor je onderbouwteam.

Open Training KleuterLab
Wil je een kanjer worden in het begeleiden van onderzoekend spel? En wil je het spel in je groep verrijken? Sluit dan aan bij onze open trainingen voor groep 1, 2 en 3. Je kunt je ook aanmelden als gastschool en gratis entree verdienen!

Workshops
We geven workshops op bestuursdagen, in onderbouwteams, bij Kleuteruniversiteit en op congressen. Volg ons op social media voor de meest actuele agenda. Wil je ons boeken? Mail ons: kleuterlab@hetkleineavontuur.nl

Kommee op Avontuur
Samen met Kommee houden wij super gave workshopmiddagen. Op een woensdagmiddag volg je een workshop van Het Kleine Avontuur/KleuterLab en eentje van Kommee over Rijk Buitenspel. We houden een mini-onderwijsmarkt en nemen veel leuks en lekkers mee! Aanmelden kan op de website van Kommee: klik hier

JuniorLab
Groep 4 betrekken we graag bij spel, maar ook bij onze training JuniorLab, waarin onderzoekend, activerend onderwijs gekoppeld wordt aan lezen en leren.
Meer informatie over JuniorLab? Klik hier!