PeuterLab

Nieuw: Ontdekkend leren en creëren met PeuterLab

Download hier gratis PeuterLab demokaarten

Peuters en kleuters hebben de natuurlijke drang om de wereld te ontdekken. Hierbij zetten ze hun zintuigen in en spelenderwijs vullen ze hun bibliotheek van ervaringen. Alles wat ze meemaken, beleven en voelen draagt bij aan hun kijk op de wereld om hen heen.

“Hoe meer peuters zelf ontdeksporen mogen maken, hoe steviger ze in de wereld zullen staan.”

Ontwikkeling is niet vanzelfsprekend en moet gestimuleerd worden. Er is alleen een groot verschil tussen een kind volledig bij de hand nemen en een kind volgen in zijn interesses en plannen. Bij PeuterLab kiezen we voor het laatste. We stimuleren kinderen door alledaagse materialen voor te leggen en te kijken wat een kind hiermee gaat doen. Heel simpel.

De toolkit PeuterLab

De toolkit PeuterLab bestaat uit vijftig ontdekkaarten. Heerlijk uitdagende ontdekkaarten die allemaal starten met een ontdekspoor. Dit spoor bestaat uit een open en alledaags materiaal dat je uitnodigend klaarlegt. In de kaart staat precies omschreven hoe je dit kunt doen.

De materialen die we hebben gekozen zijn bijvoorbeeld: lappen stof, verf en natuurlijke materialen.

Ruimte en uitdaging

De kinderen krijgen vervolgens de ruimte vanuit hun nieuwsgierigheid het materiaal te verkennen, ontdekken en manipuleren. Op de kaarten staan mogelijke handelingen omschreven die het kind met het materiaal
kan gaan uitvoeren. Als begeleider volg je het kind, verdiep je het spel en geef je taal aan het proces. Voor het verrijken van het spel staan extra ontdekvragen omschreven voor kinderen die wel wat extra uitdaging kunnen gebruiken.

Buitenkaarten:

Iedere kaart heeft een vaste indeling. De materialen die je nodig hebt staan omschreven en je kunt zien of een kaart ook buiten uit te voeren is. Buitenkaarten herken je aan dit symbool:

Onze trainingen

Om een kanjer te worden in het begeleiden van ontdekkend spel zul je eerst flink los moeten laten. Misschien ben je hier al heel goed in. Top!
In onze trainingen verkennen we samen de mogelijkheden om ontdekkend spel te begeleiden en te verrijken. Samen gaan we praktisch aan de slag en oefenen we diverse begeleidingsvormen. Heel activerend, super leuk en lekker praktisch!

Klik op de mummie voor meer informatie over onze trainingen.
Wil je gastlocatie zijn voor een open training?
Mail ons vooral:
peuterlab@hetkleineavontuur.nl

PeuterLab Toolkit
De ontdekkaarten van PeuterLab