Ruimte voor ontwikkeling

Lekker languit op de grond...

Hoe komt het dat jonge kinderen vaak zo heerlijk liggend spelen? Midden in de kamer of in de klas, volledig uitgestrekt, leunend op een arm. Dit vroeg ik me nooit af, tot ik een stuk las over sensomotoriek.

Het belang van balans, grasmatten en klaslokalen met veel speeloppervlakte...

Kinderen hebben beweging nodig. Dat zie je, dat voel je, dat weet je. Het staat bij alles wat ze doen centraal. Sterker nog, hun hele ontwikkeling draait om voelen, ervaren en bewegen. Stilzitten is nauwelijks een optie. Hoe graag je ook wilt dat ze nog even op hun plek blijven tijdens het eten of tijdens een spelletje, heel lang zullen ze het niet volhouden.

Voor het jonge kind is de motoriek nog volop in ontwikkeling. Daarbij is het evenwicht van groot belang. Als dit niet goed mee ontwikkelt, is het kind letterlijk uit balans. En hoe lastig is dat!

Stel je voor dat je iets wilt bouwen, maar je moet verplicht op een balansbord staan. Dan zal dit veel van je energie opslurpen en aandacht vragen. Ditzelfde gebeurt ook bij jonge kinderen. Als zij zittend moeten werken of spelen, vraagt dit bij veel kinderen nog heel veel van hun energie om in balans te blijven.

Ga je liggen, dan is dit probleem grotendeels verholpen en train je ondertussen stiekem alle spieren die nodig zijn om je balans te versterken. Handig toch!

Investeer in je huis dus niet te snel in een schattig designbureautje, maar ga voor die lekkere speelmat, een heerlijke leeskussen of een dikke grasmat in de tuin. Kies samen een structuur uit die je kind het lekkerst vindt. Die van mij willen zacht-zachter-zachtst. Op die manier spelen ze uren langer en kun je er zelf af en toe ook heerlijk bij gaan liggen. RELAX!

En zit je kind heerlijk in zijn vel? Kan het wel een uitdaging gebruiken? Ga dan naar buiten, klim in die boom, schommel tot de maan en terug en koop voor een prikkie een springtouw. Buiten leer je tenslotte het meest en hoef je nooit stil te zitten!

Share
Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.

instagram pinterest facebook twitter

2011-2016 Copyright - Het Kleine Avontuur